Else Fokkinga, geregistreerd privacy manager en functionaris gegevensbescherming    

 

Ik heb in oktober 2017 de studie Post HBO Privacy Management bij Frijlande afgerond. 

Als praktijkopdracht heb ik onderzoek gedaan naar in hoeverre het recht op inzage volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is ingeregeld bij het UMCG.  Hierbij heb ik gebruik gemaakt van het Privacy Management Procesmodel van Frijlande. Omdat ik schrijven leuk vind, heb ik hier een artikel over geschreven. 

Op dit moment houd ik me bezig met het inregelen van de rechten van betrokkenen bij Aegon via DPA Privacy.

Download
Artikel Else Fokkinga - AVG, recht op in
Adobe Acrobat document 180.5 KB

Auke Meijer, geregistreerd privacy manager en functionaris gegevensbescherming    

 

Sinds 1996 zet ik mij, samen met anderen, in om een positieve bijdrage te leveren aan informatisering- en automatiseringsprojecten in de breedste zin des woords. Inmiddels ben ik 14 jaar werkzaam bij een middel grote zorgorganisatie in Assen.

 

Vanuit het strategisch beleid van de organisatie kwam de wens om de ontwikkelingen rondom de AVG scherp te krijgen. Het doel van de organisatie is om uiteindelijk het privacy beleid duurzaam in de haarvaten van de organisatie te verankeren.

 

Na uitgebreid zoeken kwam uiteindelijk de registeropleiding Post HBO privacy management van Frijlande in beeld. Voor mij is doorslaggevend dat Frijlande niet alleen de AVG helder belicht maar dat zij een helder privacy management procesmodel aanlevert met daarin ook veranderkundige en projectmatige tools. Precies hetgeen wat nodig is om de AVG niet alleen in enge zin (dus voldoen aan wet- en regelgeving) maar juist in ruime zin (ook in de waarden en normen van de organisatie) te implementeren.

 

Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkeling van de eigen modus operandi. Hierbij wordt feedback gegeven op de ontwikkeling van het eigen handelen als FG of privacy manager. Het structogram en de Caluwé kleurdrukken zijn daarin nuttige tools. Het leverde mij in elk geval extra inzicht op in wat wel en soms juist niet te doen om de beoogde resultaten te behalen.

 

Ik heb meer begrip gekregen voor het acceptatiedeel van de formule resultaat is kwaliteit maal acceptatie (R = K x A). De eerste reacties zijn positief!

Mirjam van Ittersum, geregistreerd privacy manager en functionaris gegevensbescherming

 

Na 20 jaar gewerkt te hebben voor de Rabobank organisatie kreeg ik steeds meer behoefte aan een nieuwe uitdaging. Terug naar waar eerder mijn hart lag. Iets met recht en maatschappij. Maar wat? Nog geen idee. Via Rabobank ontving ik een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst Privacy Management van Frijlande. De presentatie die Heleen en Jan gaven was genoeg om mij enthousiast te krijgen. Dit is het dacht ik. 

 

In de 6 maanden die volgden ben ik vol energie aan de slag gegaan. De lesdagen zijn afwisselend gegeven door Jan, Heleen en Marion, ieder op hun eigen vakgebied. Iedere module een gastspreker, een ware toevoeging aan de opleiding. Voor de praktijkopdracht heb ik een werkervaringsplek bij een gemeente kunnen regelen. Deze werkervaringsplek in combinatie met de studie geeft je de ruimte om theorie aan de praktijk te toetsen. 

 

We zijn nu ruim 6 maanden verder, ik heb mijn diploma in ontvangst mogen nemen en hoor bij de eerste lichting afgestudeerde geregistreerde Privacy Managers/Functionaris Gegevensbescherming! De nieuwe uitdaging heb ik gevonden, iets met recht en maatschappij… Vanaf 1 november 2017 ben ik Privacy Beheerder bij de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg!

 

 

Tjalle ter Stege, trainer/coach, verander-/projectmanager en geregistreerd privacy manager/FG/DPO

 

Vanuit een carrière in de financiële wereld ben ik geïnteresseerd geraakt in privacy management. 

Wat mij in de opleiding Post HBO Privacy Management van Frijlande aansprak is de combinatie van de elementen privacy management, verandermanagement en projectmanagement.  Deze elementen maken de opleiding zeer toepasbaar in de praktijk en maken tevens dat je privacy vraagstukken zeer breed, en daardoor professioneel, kunt benaderen en aanpakken.

 

Tijdens de opleiding werk je al snel aan je eigen modus operandi wat je "dwingt" om vorm te geven aan je eigen aanpak maar ook om te kunnen onderscheiden waar het bij de aanpak van privacy management vraagstukken in essentie op aan komt. De opleiding wordt gegeven door enthousiaste en zeer kundige docenten die hun sporen in het vakgebied ruim hebben verdiend. 

 

Het volgen van de opleiding heeft mij geïnspireerd en aangezet om als freelancer te gaan werken in het privacy domein. Kortom, deze opleiding is wat mij betreft een aanrader en een must voor iedereen die zich verder wil bekwamen op het gebied van privacy management. 

 

Anita Tamminga, geregistreerd privacy manager en functionaris gegevensbescherming

 

Ik ben 17 jaar werkzaam geweest in de bancaire sector. De laatste jaren heb ik veel reorganisaties meegemaakt en merkte ik dat mijn werk mij steeds minder voldoening en uitdaging bracht. Tijd voor een nieuwe stap! Via mijn werk zag ik een uitnodiging van Instituut Frijlande voor een informatiebijeenkomst voor de opleiding Privacy Management. Dit bleek precies te zijn waar ik naar op zoek was. Heleen, Jan en Marion beschikken over een enorme vakinhoudelijke kennis en weten deze naadloos aan te laten sluiten bij de praktijk. 

 

Onderdeel van de studie is het zelfstandig uitvoeren van een opdracht binnen een werkervaringsplek. Mede door het grote netwerk van de docenten was het vinden van een geschikte plek geen enkel probleem. 

 

Nu zijn we een half jaar verder en heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen en mag ik mij register Privacy Manager en Functionaris Gegevensbescherming noemen. En het allermooiste is, dat ik via Frijlande in contact ben gekomen met nieuwe werkgever en ik vanaf 1 november start als Functionaris voor de Gegevensbescherming bij Verslavingszorg Noord Nederland!