Sinds de inwerkingtreding van de AVG in 2018 is er in sneltreinvaart een nieuw vakgebied ontwikkeld rondom privacy en gegevensbescherming. Frijlande heeft bij deze ontwikkeling aan de wieg gestaan met de Post-hbo opleiding Privacy Management. De door Frijlande opgeleide deelnemers versterken het werkveld en zijn herkenbaar aan de titel Certified Privacy Manager (CPM).


DPO / FG

Frijlande heeft bedrijven en overheden verschillende ontwikkelingsfasen door zien gaan. Privacy taken worden steeds vaker gescheiden en vanuit het toezichtkader ontstaat een steeds zuiverdere rol en taak voor de Data Protection Officer (DPO), in het Nederlands: Functionaris Gegevensbescherming (FG).

Toezien en advisering op het gebied van privacy en informatiebeveiliging staat daarbij steeds meer centraal in de reguliere bedrijfsvoering en het dagelijks werken met gegevens.

Dit alles vraagt van de DPO een navigerende blik, kunnen opereren op directie- en managementniveau en een goede samenwerking met de privacy en security professionals die in de organisatie actief zijn. Frijlande heeft er daarom voor gekozen om de opleiding post-hbo Data Protection Officer (DPO) te ontwikkelen en aan te bieden voor bestaande en toekomstige DPO’s.

De Functionaris Gegevensbescherming (Data Protection Officer), is een onafhankelijk deskundige op het gebied van gegevensbescherming die binnen een organisatie wordt aangewezen om te adviseren, informeren en toezicht te houden op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Doelgroep post-hbo DPO

Formele toezichthouders zoals Functionarissen voor Gegevensbescherming, interne compliance toezichthouders, informatiebeveiligingsfunctionarissen, maar ook op controllers, auditors en accountants.


Diploma en erkenning

De opleiding is geaccrediteerd door het CPION. Dit betekent dat er na succesvolle afronding een officieel erkend post-hbo diploma wordt verstrekt en dat de titel Certified Data Protection Officer (CDPO) mag worden gevoerd.

Naast het schrijven van een afstudeerpaper over een opdracht die in de praktijk is uitgevoerd, wordt ook een schriftelijk examen gemaakt en volgt er een mondeling assessment. Als alle drie onderdelen succesvol zijn afgerond, krijgt de deelnemer het post-hbo diploma DPO van de Stichting Post-hbo Nederland en de titel CDPO.


IAPP credits

In het bezit van het certificaat CIPP/E, CIPM of CIPT? Na afronding van deze opleiding kunnen 12 CPE punten worden aangevraagd bij IAPP. Meer informatie: IAPP credits


Programma

Het programma van de post-hbo opleiding Data Protection Officer (DPO) bestaat uit twee onderdelen:

 1. het volgen van het programma van de post-hbo opleiding Privacy Management voor het leggen van de basis als privacy professional en
 2. het daarna volgen van de specifieke kopstudie DPO voor het professionaliseren als toezichthouder (FG/DPO).

De opleiding DPO kan op twee wijzen worden doorlopen:

 1. In één keer het gehele traject met één DPO examen, totaal 19 dagen, 1 lesdag per week.
 2. Of eerst post-hbo Privacy Management volgen inclusief Privacy Management examen (15 dagen, titel Certified Privacy Manager) en op een later moment de kopstudie DPO volgen met opnieuw een examen (6 dagen).

Inhoud kopstudie DPO

Concreet gaat het in de opleiding om het ontwikkelen van de bij de context van de organisatie passende handelswijze ten aanzien van toezicht. Frijlande noemt dit de ‘modus operandi‘ van de DPO.

In de opleiding worden de nieuwste inzichten van de wetgever, de rechtspraak, externe toezichthouders en andere relevante stakeholders aangereikt. Evenals de professionalisering van gespreksvaardigheden, advisering en rapportage.

Er wordt geleerd hoe toezichtvraagstukken het best georganiseerd kunnen worden. Er wordt rekening gehouden met alle soorten/type organisaties.

Inhoud 6-daagse DPO deel:

 • Rolbesef: taakelementen/competentie DPO en de positie van en de plaats in de organisatie
 • Governance: beslis-, besturings- en communicatielijnen, stakeholdersbelangen en informatiebronnen
 • Managementvaardigheden: communicatie- en gespreksvaardigheden
 • In verbinding zijn: introductie vormen effectief toezicht- en adviseurschap en verbinding DPO met management en organisatie
 • Kennen van het informatielandschap: verwerkingsverantwoordelijkheden, het kennen van de verwerkingen van de organisatie
 • Auditing, controle en risk-based werken
 • Ethische dilemma’s: morele ethische dilemma’s onderkennen, behandelen en inbrengen
 • Verslaglegging/NORMA/vakonderhoud: kennismaking met NORMA, vakonderhoud (bijv. Boetes AP), evaluatie
 • Examentraining
 • Examen

Lesrooster

Lesrooster 13- óf 15-daagse (15 dagen = incl. examentraining en examen): lesrooster post-hbo privacy management

Eerstvolgende lesroosters 6-daags DPO deel van de post-hbo opleiding Data Protection Officer/Functionaris Gegevensbescherming:

 1. donderdag 26-09-2024
 2. donderdag 03-10-2024
 3. donderdag 10-10-2024
 4. donderdag 17-10-2024
 5. donderdag 24-10-2024
 6. donderdag 07-11-2024 (examen)

INSCHRIJVEN: 6-daagse kopstudie sept – nov 2024


Duur en zelfstudie

De post-hbo opleiding duurt 6 of 19 lessen, 1 lesdag per week. Daarnaast bedraagt de zelfstudie gemiddeld ca. 8 uren per week. Naast de lessen moet een praktijkopdracht worden uitgevoerd en een afstudeerpaper worden geschreven.


Toelatingseisen

Minimaal hbo werk- en denkniveau. Na inschrijving volgt een intake.

Om het 6-daagse DPO deel te kunnen volgen moet de opleiding post-hbo Privacy Management bij Frijlande zijn gevolgd. Het boek “Privacy wijzer” is zowel de basis van post-hbo Privacy Management als van het DPO deel.


Prijzen

1. Je bent in het bezit van het diploma post-hbo Privacy Management van Frijlande: € 3.295,00

  • Op grond van dit diploma heb je de titel Certified Privacy Manager (CPM) gekregen.
  • Je kunt de kopstudie DPO volgen voor € 3.295,00 en na succesvolle afronding van deze 6-daagse opleiding mag je óók de titel Certified Data Protection Officer (DPO) voeren.

2. Je hebt de opleiding post-hbo privacy management van Frijlande nog niet gevolgd: € 7.995,00

  • Je volgt dag 1 t/m 13 van post-hbo Privacy Management
  • In plaats van het examen post-hbo Privacy Management te maken (lesdag 14 en 15), ga je verder met de 6 daagse opleiding Post-hbo Data Protection Officer, inclusief examen. Na succesvolle afronding mag je de titel Certified Data Protection Officer (DPO) voeren.

Alle prijzen zijn inclusief lesmateriaal, boeken, examen, diploma, koffie/thee en lunches en exclusief btw.


Vergoeding door UWV

Frijlande heeft een scholingsovereenkomst met het UWV. Als de opleiding geschikt wordt bevonden om uit een uitkeringssituatie te komen, kan de opleiding worden vergoed door het UWV.

De eerstvolgende geplande post-hbo opleidingen

Kopstudie post-hbo Data Protection Officer (6 dagen)

26 september @ 09:30 - 7 november @ 16:30

Post-hbo privacy management

3 oktober 2024 @ 09:30 - 30 januari 2025 @ 16:30

Post-hbo Data Protection Officer (19 dagen)

3 oktober 2024 @ 09:30 - 27 maart 2025 @ 16:30

Post-hbo Certified (Chief) Information Security Management (C²ISO)

3 oktober 2024 @ 09:30 - 30 januari 2025 @ 16:30

Post-hbo privacy management

13 februari 2025 @ 09:30 - 12 juni 2025 @ 16:30

0
Gemiddelde waardering op Springest

Het hoogtepunt (voor mij) was de module waarin een praktijksimulatie centraal stond; we hebben alle fouten gemaakt die je je kunt bedenken, en enorm veel gelachen en geleerd!

Annemiek Kamsma, Stichting Mens en Maatschappij

De opleiding wordt gegeven door enthousiaste en zeer kundige docenten die hun sporen in het vakgebied ruim hebben verdiend.

Tjalle ter Stege, Privacy & Security Officer

De lesdagen zijn afwisselend gegeven … Iedere module een gastspreker, een ware toevoeging aan de opleiding … De werkervaringsplek in combinatie met de studie geeft je de ruimte om theorie aan de praktijk te toetsen.

Mirjam van Ittersum, Gemeente Ommen-Hardenberg

De opleiding sprak mij aan omdat er aandacht wordt besteed aan meerdere disciplines (privacy-, verander- en project-management) … er is afwisseling tussen theorie en de praktische toepassing. Daarnaast ook omdat Frijlande de gelegenheid biedt om een netwerk met alumni op te bouwen met vakgenoten in Nederland.

Johan Harkeme, NDC mediagroep

Meer weten?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben of een opleidingsadvies willen? Neem dan nu contact op, we helpen u graag verder.