De impact van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en met name ook de krachtige verwerkingsmogelijkheden van computers en servers maken dat ICT inmiddels de backbone is van elke bedrijf of instelling. Het gebruik van ICT levert allerlei nieuwe juridische vraagstukken op waarbij de wetgever altijd achter nieuwe ontwikkelingen aanloopt.

Het vakgebied ICT recht heeft zich zo in de afgelopen jaren ontwikkeld. Aangezien er geen ‘Wetboek van ICT recht’ is, maar het juridische landschap moet worden ingekleurd via (vooral) het Burgerlijk Wetboek en jurisprudentie, levert een overzicht van de juridische ‘do’s en don’ts’ een breed pallet op. IT-producten en diensten zijn de kern van de maatschappij (aan het worden) en hangen nauw samen met privacywetgeving.


In het bezit van het certificaat CIPP/E, CIPM of CIPT? Na afronding van deze opleiding kunnen 3 CPE punten worden aangevraagd bij IAPP. Meer informatie: IAPP credits


(C)PE module

Gediplomeerden post-hbo Privacy Management mogen gedurende één jaar na afstuderen de titel Certified Privacy Manager (CPM) voeren. Gediplomeerden post-hbo Data Protection Officer krijgen gedurende één jaar de titel Certified Data Protection Officer (CDPO).

Om de titel(s) te behouden moet jaarlijks minimaal één module uit het Frijlande stelsel van Permanente Educatie (PE) worden gevolgd om de titel steeds met één jaar te verlengen. Deze cursus geldt als PE module.


Programma

Er wordt een overzicht geschetst van verschillende onderwerpen c.q. vakgebieden binnen het ICT Recht geïllustreerd met praktijkgevallen.

  • ICT contracten
  • Wet Koop op Afstand (webshops)
  • Clouddiensten
  • Social Media
  • Intellectueel eigendomsrecht
  • Auteursrecht en AI (Chatgpt)
  • ICT recht en de samenhang met privacy wetgeving

Er is voldoende ruimte voor het aandragen en bespreken van door de cursisten aangedragen casussen.

Docent

mr. Douglas Mensink heeft 23 jaar ervaring in het vakgebied ICT en Recht, Internetrecht en Intellectueel Eigendomsrecht als advocaat en jurist. (Klik HIER voor meer informatie over de Frijlande cursus/(C)PE module Intellectueel Eigendom)

Doelgroep

Privacy professionals, ICT managers, managers, leidinggevenden, inkopers van ICT (hardware/software). Er is geen technische voorkennis vereist, wel een algemeen begrip van ICT.

Leerdoelen

Het in de praktijk herkennen van situaties welke een gespecialiseerde juridische blik nodig hebben, omdat het gebruik van ICT een juridische vraag oproept. Het richtinggevend kunnen zijn aan een oplossing c.q. de te bewandelen weg, indien een juridische probleem aan het gebruik van ICT opdoemt of dreigt op te doemen.


Praktisch

Lestijd: 13.30 – 16.30 uur

Docentmr. Douglas Mensink gespecialiseerd in ICT en recht, Internetrecht en Intellectueel Eigendomsrecht

Leslocatie: Groningen of Zwolle. Bij inschrijving svp leslocatie voorkeur opgeven.

Prijs: € 229,00 inclusief lesmateriaal, koffie/thee en bewijs van deelname

Optioneel: lunch om 12.30 uur voor € 25,00 (svp bij inschrijving aangeven of u er wel óf geen gebruik van wilt maken)

Bewijs van deelname: alle deelnemers ontvangen na afloop een digitaal bewijs van deelname

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw.

ICT Recht - rawpixel.com

Eerstvolgende geplande PE-modules

STARTGARANTIE: Privacy versus AI

5 september @ 09:30 - 16:30

Zin en onzin van privacy certificering

12 september @ 09:30 - 12:30

Leren van AP boetes

12 september @ 13:30 - 16:30

ICT recht

19 september @ 13:30 - 16:30

STARTGARANTIE: theoretisch kader DPIA

9 oktober @ 09:30 - 12:30

OR en privacy

24 oktober @ 09:30 - 12:30

Intellectueel eigendom

24 oktober @ 13:30 - 16:30

Meer halen uit je data: mag dat?

6 november @ 13:30 - 16:30

Privacy versus AI

20 november @ 09:30 - 16:30

Meer weten?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, een opleidingsadvies of een vrijblijvende offerte willen? Neem dan nu contact op, we helpen u graag verder.

Liever op maat of in-company?

Frijlande kan veel van haar opleidingen en trainingen ook op maat en/of in-company verzorgen. Er worden dan praktijksituaties uit uw eigen organisatie gebruikt of er worden specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken toegevoegd. Bijvoorbeeld awareness programma's voor de gehele organisatie. We maken graag een offerte.