Ons dagelijks leven wordt, zonder dat we het meestal doorhebben, vormgegeven door vele diverse soorten van algoritmes en artificiële intelligentie oftewel AI. Daarnaast maken nieuwere vormen bekend onder de noemer generatieve AI een enorme opkomst. Moeten organisaties zich zorgen maken over deze ontwikkelingen als we er met een privacy-blik naar kijken?

In deze cursus word je meegenomen in wat er verstaan wordt onder algoritmes, AI en generatieve AI.

Ook wordt in gegaan op de gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens door het gebruik van eerdergenoemde vormen. Hoe kun je vervolgens als privacy professional jouw organisatie helpen om het beste uit de ontwikkelingen te halen zonder voorbij te gaan aan de belangen van betrokkenen die geraakt kunnen worden?

Op 12 juli 2024 is de definitieve tekst van de AI verordening gepubliceerd. Deze baanbrekende verordening van de EU reguleert het gebruik van algoritmes en AI en eist dat risico’s voor mens en maatschappij worden geminimaliseerd.

Ook geeft de wet rechten aan burgers die in aanraking komen met AI-systemen. Het doel van de wet is dat AI-systemen die organisaties (binnen de EU) gebruiken, veilig zijn en fundamentele rechten respecteren. Het maakt niet uit of die AI-systemen binnen of buiten de EU zijn ontwikkeld. AI-systemen worden onderverdeeld in verschillende risicocategorieën. Afhankelijk van de categorie waarin een AI-systeem valt, gelden zwaardere, minder zware of geen regels.
In de cursus wordt hier uiteraard ook aandacht aan besteed.

In deze training van 1 dag (ochtend + middag) neemt een specialist je mee in de theorie en de praktijk van AI en privacy.

Doelgroep

Voor de privacy professional binnen organisaties die al bezig zijn met AI, of die voorbereid willen zijn op de nieuwe technologische en juridische kaders.

De deelnemer is na afronding in staat de ‘hoofdspelregels’ toe te passen binnen de eigen organisatie en advies uit te brengen.

Programma onderdelen en leeruitkomsten

De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

  • Wat is AI, en wat niet?
  • Impact op privacy en gegevensbescherming van AI
  • De Europese AI-verordening

Praktisch

Lestijd: 9.30 – 16.30 uur

Docent: Gerard Ritsema van Eck, universitair docent Rijksuniversiteit Groningen en docent privacyrecht Frijlande

Leslocatie: Groningen

Prijs: € 495,00 excl. btw, inclusief (digitaal) lesmateriaal, lunch en koffie/thee

Bewijs van deelname: na afronding een (digitaal) bewijs van deelname


Permanente Educatie

Deelname geldt ook als Permanente Educatie module om de Frijlande post-hbo titels Certified Privacy Manager (CPM), Certified Data Protection Officer (CDPO) en Certified Chief Information Security Office (CCISO) met 1 jaar te verlengen.

IAPP credits CIPP, CIPM en CIPT

In het bezit van een IAPP titel? Dan moeten er CPE (Continuing Professional Education) punten worden behaald om het certificaat en de titel te behouden. Bij Frijlande kunnen CPE punten worden behaald voor CIPP/E, CIPM en CIPT.

Deelname aan de cursus ‘Privacy vs. AI’ levert 6 credits op. Graag bij inschrijving vermelden als je hier gebruik van wilt maken.

Eerstvolgende geplande PE-modules

Privacy versus AI

13 januari 2025 @ 09:30 - 16:30

Privacy versus AI

26 maart 2025 @ 09:30 - 16:30

Meer weten?

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, een opleidingsadvies of een vrijblijvende offerte willen? Neem dan nu contact op, we helpen u graag verder.

Liever op maat of in-company?

Frijlande kan veel van haar opleidingen en trainingen ook op maat en/of in-company verzorgen. Er worden dan praktijksituaties uit uw eigen organisatie gebruikt of er worden specifieke thema's en modules in vaardigheden en technieken toegevoegd. Bijvoorbeeld awareness programma's voor de gehele organisatie. We maken graag een offerte.