De registeropleiding tot Information Security Management Professional (ISMP) leert hoe informatiebeveiligings-vraagstukken kunnen worden georganiseerd en uitgevoerd. Het is géén ICT-opleiding. Vakdocenten zijn Erik Rutkens en Jasper de Vries.

De opleiding ISMP is mede ontwikkeld vanuit het Programma Cyber Security Noord Nederland.  Dit programma is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Groningen (RSP-middelen) en gemeente Groningen.

Omdat in de functie van ISMP communicatieve vaardigheden heel belangrijk zijn, wordt in de opleiding ook veel aandacht besteed aan veranderkundige inzichten, elementen van projectmatig werken en aan schrijf-, advies- en presentatievaardigheden, om de juiste maatregelen efficiënt in de organisatie te kunnen implementeren.

Informatiebeveiliging gaat niet alleen over het beschermen van persoonsgegevens, maar om het beschermen van alle informatie waarvan is vastgesteld dat deze een belangrijke waarde vertegenwoordigt voor een organisatie.

Aan de opleiding is het predicaat ‘registeropleiding’ toegekend door de Stichting Post-hbo (SPHBO)/CPION (Lloyd’s register). Dit betekent dat deelnemers die de opleiding succesvol afronden een officieel erkend post-hbo diploma ontvangen. 

Tijdens de opleiding wordt een praktijkopdracht uitgevoerd, bij de eigen werkgever of elders. De praktijksituatie van de deelnemer staat centraal in de opleiding, zodat de eigen ‘modus operandi’ kan worden toegepast en fijngeslepen. Bij afronding van de opleiding is voor de organisatie een project op het gebied van Information Security Management tot stand gekomen.

Ook zeer geschikt als omscholingstraject, omdat de praktijkopdracht moet worden uitgevoerd via een werkervaringsplaats/stage, bij de eigen werkgever of elders.

De volgende opleiding gaat van start op 28 februari 2022.


Meer weten? Meld je aan voor de (gratis en vrijblijvende) informatiebijeenkomst op 8 februari:

Liever een persoonlijk gesprek? Stuur een mail naar secretariaat@frijlande.nl en we plannen een afspraak in.


Erik Rutkens, docent post-hbo ISMP – Cyber Security Expert

Practor digitaal veilige hard- en software aan Noorderpoort, oprichter, eigenaar en bestuurder van Zerocopter en een van de initiatiefnemers om door publiek-private samenwerking onder meer de weerbaarheid van het MKB te vergroten. Hij is ook de oprichter van Qbit Cyber Security, waar hij meer dan 10 jaar directeur was.

Met meer dan 20 jaar ervaring in cybersecurity weet Erik als geen ander welke nieuwe bedreigingen zich voordoen en wat organisaties kunnen doen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Hij spreekt en schrijft regelmatig over trends in cybersecurity, nieuwe ontwikkelingen en wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en the Internet of Things.

Met passie en overtuiging maakt Erik ons duidelijk waarom we goede hackers moeten omarmen. Hij vergelijkt het huidige internet met het Wilde Westen. Een rauwe, avontuurlijke, deels wetteloze samenleving van vrijbuiters. De vraag is dan ook niet of je gehacked wordt, maar wanneer. Hoe overleef je in die rauwe, deels wetteloze wereld van het internet?

Erik doceert o.a. cybersecurity, informatiebeveiliging, wet- en regelgeving, compliance risicomanagement in de opleiding post-hbo ISMP.


Jasper de Vries, docent post-hbo ISMP – Information Security Expert

Adviseur en IT-auditor (RE) en voert onderzoeken uit en adviseert organisaties op het gebied van IT-governance, Risicomanagement en Information Security. Helpt organisaties digitaal weerbaarder te worden tegen actuele cyberdreigingen door het implementeren van informatiebeveiliging en privacybescherming.   

Jasper studeerde Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft praktijkervaring opgedaan gedurende een carrière van meer dan 20 jaar. Hij werkte hiervan 5 jaar bij consultancybedrijf CMG, ruim 11 jaar bij EY en 4 jaar bij Qbit Cyber Security.

Zijn advieservaring, gecombineerd met zijn kritische en pragmatische analyses, maken hem tot een gesprekpartner van directies, bestuurders en toezichthouders. Jasper geeft regelmatig (gast)colleges, trainingen en presentaties op het gebied van IT Governance, Information Security, risicomanagement en security bewustwording.

Jasper heeft, naast inhoudelijke kennis, oog heeft voor de ‘zachte aspecten’ van informatiebeveiliging en verandering. Hij houdt in zijn werk nadrukkelijk rekening met cultuur- en gedragsaspecten binnen organisaties.


Uitgebreide informatie: