NORMA (Latijns voor ‘normen’) is een 24/7 te gebruiken online toepassing waarmee je in beeld kunt brengen en bijhouden hoe de organisatie er qua privacy en gegevensbescherming voor staat.
Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze handleiding (versie 15 april 2023) legt uit wat de AVG betekent voor partijen die persoongegevens verwerken. En aan welke regels de gegevensverwerking moet voldoen. De AVG geldt in de hele Europese Unie (EU).
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geldt voor alle ondernemers. Heb je een klantenbestand of een personeelsadministratie? Dan verwerk je persoonsgegevens.
In deze brochure lees je wat je moet doen. Via de website van de Rijksoverheid.
Werk je als privacy professional voor de overheid en m.n. een gemeente? Dan is deze site van de informatiebeveiligingsdienst (IBD) vanuit het perspectief van gegevensbescherming interessant.
Op deze website kun je a.d.h.v. verschillende trefwoorden snel inzicht krijgen in specifieke bepalingen en regels m.b.t. privacy en gegevensbescherming binnen de zorg.
Specifiek voor het onderwijs vind je op de website van Surf handige tools op het gebied van privacy en informatiebeveiliging.
Het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2021 biedt inzicht in dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid. Het CSBN wordt jaarlijks door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gepubliceerd en komt tot stand in samenwerking met publieke en private partners.
De Rijksoverheid is verplicht om bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving rekening te houden met de resultaten van een Privacy Impact Assessment (PIA); in dit model een gegevensbeschermingseffectbeoordeling genoemd. Dit is een onderzoek naar de effecten van de wetgeving op de gegevensbescherming van burgers. Via de website van de Rijksoverheid.
Website Data Excellence (voorheen ITCG), voor thema’s als: subsetting, datamasking en (pseudo)anonimiseren.