Nieuwsbrief: Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de wet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de fiscus opgeroepen om zo snel mogelijk het Burgerservicenummer (BSN) uit het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak te verwijderen.

Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

 

Belastingdienst verwerkt BSN in strijd met de wet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de fiscus opgeroepen om zo snel mogelijk het Burgerservicenummer (BSN) uit het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak te verwijderen.
Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen. Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Lees HIER het volledige artikel.
 


AVG boetes lastig verzekerbaar 

Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) lopen organisaties een aanzienlijk groter risico bij het beheren en opslaan van persoonsgegevens. 
Boetes voor schending van de bepalingen in de AVG kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf of bedrijvengroep.

Uit een onderzoek van Aon en DLA Piper blijkt dat het verzekeren van GDPR-boetes in slechts twee van de 30 onderzochte landen verzekerbaar zijn: Finland en Noorwegen. In Nederland is dekking voor een AVG-boete niet vanzelfsprekend. Strafrechtelijke boetes zijn vrijwel nooit verzekerbaar.
De administratieve boetes onder de AVG zijn civielrechtelijk van aard, maar Europese lidstaten mogen ook zelf straffen opleggen voor onwetmatige omgang met persoonsgegevens.

In 20 van de 30 onderzochte Europese lidstaten zijn AVG boetes niet te verzekeren. In 8 landen, waaronder Nederland, is de verzekerbaarheid van de AVG-boetes afhankelijk van de specifieke details per geval.

Bij overtreding van de AVG zal er sprake zijn van bijkomende kosten, bijv. voor gerechtelijke procedures, juridisch onderzoek, herstelmaatregelen en het informeren en compenseren van getroffen betrokkenen. Deze gevolgschade kan hoog oplopen en is vrijwel altijd wél verzekerbaar in Nederland.
 Frijlande gaat verhuizen!

locatie Frijlande per 30-8-2018: in de linkervleugel, op de begane grond

Deze zomer verhuist Frijlande naar een kantoor met een grotere lesruimte, waar we ook beschikken over gratis parkeergelegenheid. Het nieuwe adres is:
 

Frijlande - instituut voor privacy management
opleidings- en congrescentrum “Meerwold”
Laan Corpus den Hoorn 300
9728 JT Groningen

 Partnerbedrijf  
  
specialist op het gebied van projectmanagement
(opleidingen en detachering) 
verhuist ook mee naar “Meerwold”
 


 

Springest: Frijlande scoort een 9,5!

Bij Springest, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland worden de opleidingen van Frijlande door de deelnemers beoordeeld met het cijfer 9,5 als gemiddelde! Lees HIER de ervaringen.
 
 

Basismodule privacy management

Verantwoordelijk voor de invoering en/of uitvoering van de AVG in jouw organisatie? In de tweedaagse opleiding "Basismodule" brengt Frijlande privacy management samen met project- en verandermanagement en staat het vijfstappenmodel van Frijlande centraal:

1. Kennisoverdracht van privacy recht
2. De gegevensverwerking in de eigen organisatie
3. Waar staat jouw organisatie met betrekking tot privacy management?
4. Wat moet nog georganiseerd worden om compliant te zijn?
5. Vanuit welke rol ga je acteren?
 
De volgende Basismodule is gepland op:
donderdag 30 augustus en 6 september 2018
Er zijn nog plekken beschikbaar.
 
De lestijden zijn van 9.30 tot 16.30 uur en de opleiding vindt plaats op de nieuwe locatie: Laan Corpus den Hoorn 300 in Groningen. 

Klik HIER voor meer informatie over de opleiding of download de brochure
 
 
Post HBO Privacy Management
 
7 juni 2018: diploma-uitreiking Post HBO privacy management

Voor het Post HBO privacy management diploma moet een afstudeerpaper worden geschreven en met een voldoende zijn beoordeeld. Daarna volgt het examen, dit examen bestaat uit een kennistoets en een mondeling assessment.

De afgestudeerde krijgt een erkend diploma van CPION, onderdeel van Lloyd's register, en mag zich Functionaris Gegevensbescherming (FG) / Data Protection Officer (DPO) en Privacy Manager noemen en wordt geregistreerd in het Frijlande register. Als de gediplomeerde dat wil, dan wordt zijn/haar naam óók gepubliceerd op de website: Frijlande Register

Op 13 september gaat een nieuwe Post HBO groep van start in Groningen, zij hopen in januari 2019 het diploma te behalen. Net als de afgestudeerde groepen, is ook deze nieuwe groep weer zeer gemêleerd en bestaat onder meer uit een accountmanager, een loopbaanprofessional, consultants een Functionaris Gegevensbescherming en een bankdirecteur.
De een wil zich laten omscholen, de ander wil juist een verdieping in privacy-, project- en verandermanagement in verband met de eigen functie. 

De bij de opleiding horende praktijkopdracht kan in de eigen organisatie worden uitgevoerd of via een stage/werkervaringsplaats bij een andere organisatie.

Met de opties die genomen zijn op een cursusplek en de definitieve inschrijvingen, is het alleen nog mogelijk om op de wachtlijst geplaatst te worden voor startdatum 13 september 2018.

De volgende opleiding start op 31 januari 2019. Het lesrooster vind je op de website: Lesrooster 31 januari 2019
 
Klik HIER voor meer informatie over de opleiding of download de brochure
 
 
In-company en maatwerktrainingen AVG
Naast de Basismodule en Post HBO opleiding, verzorgt Frijlande ook in-company trainingen op maat naar wens van de aanvrager. We maken graag een offerte.
 
 
Informatiebijeenkomsten
Op verzoek organiseert Frijlande informatiebijeenkomsten voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière als privacy manager.

29 mei: UWV informatie-banenmarkt "Maak nu WERK van je toekomst!"

Op 29 mei stond Frijlande op de drukbezochte UWV informatie-banenmarkt "Maak nu WERK van je toekomst!" in Groningen voor UWV personeel.
Op 13 juni hebben we, op verzoek van Wibo Roosjen van "Mobiliteitscentrum Rabobank Samenwerkt!", een bijeenkomst voor Rabobank personeel georganiseerd.

13 juni: informatiebijeenkomst Rabobank Samenwerkt!

13 juni: naast uitleg over de opleiding door Heleen van Balen en Jan de Wit, heeft ook Michel Boot verteld over zijn ervaringen met de opleiding Post HBO privacy management en over zijn werk sinds hij afgestudeerd privacy manager/functionaris gegevensbescherming is.
Michel was boventallig bij de Rabobank en heeft de opleiding gebruikt als omscholingstraject. In oktober 2017 heeft hij zijn diploma behaald.

De volgende Rabobank informatiebijeenkomst is gepland op woensdag 26 september 2018 van 16.00 tot 18.00 uur bij Frijlande in Groningen.
 

 

Informatie

Voor meer informatie over de opleidingen privacy management, over de diensten van Frijlande of over bijvoorbeeld (het organiseren van) een voorlichtingsbijeenkomst over privacy management, kun je contact opnemen met officemanager Gretha de Wit door te bellen naar: 05 98 62 65 00 of een mail te sturen naar secretariaat@frijlande.nl

 


 

Frijlande wenst je een fijne zomer!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Website
Email
Share
Tweet
Forward
Share
 
 
 
Frijlande - instituut voor privacy management
Laan Corpus den Hoorn 300
9728 JT Groningen
secretariaat@frijlande.nl
05 98 62 65 00
Postadres: Borgerspark 63, 9642 LL Veendam

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format

Frijlande gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om u de Frijlande nieuwsbrief te sturen. Door het vakje hier onder aan te vinken geeft u toestemming om de nieuwsbrief naar uw e-mailadres te laten sturen:

We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek de Frijlande website voor meer informatie over onze privacy praktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.